Kapadokija i mala Azija – 8 dana

0
First minute
Od7.600 kn7.285 kn
First minute
Od7.600 kn7.285 kn
Rezervacija putovanja
Pošalji upit
Ime i prezime*
Email adresa*
Vaš upit*
* Slažem se s Općim uvjetima i Izjavom o privatnosti.
Molimo vas da prihvatite sve uvjete i odredbe prije nastavka na sljedeći korak
* Odaberite sva obavezna polja za prelazak na sljedeći korak.

Nastavi s rezervacijom

Spremi na listu želja

Dodavanje stavke na listu želja zahtijeva račun

59

Kako rezervirati putovanje?

 • Odaberite željeni datum i broj osoba
 • Unesite tražene podatke o putnicima
 • Odaberite željene dodatne usluge/doplate
 • Rezervirajte na 24 sata ili uplatite predujam
 • Provjerite Vašu e-poštu s informacijama

Imate pitanja?

Za sva pitanja i informacije pošaljite nam upit ili nas nazovite

042 232 968

info@odisea-travel.hr

8 dana / 7 noćenja
Polasci: 04.07., 05.09. i 14.11.2020.
Zagreb
Osnovne informacije

Iznik – Eskisehir – Ankara – Kayseri – Kapadokija – Konya – Izmir

Kapadokija i mala Azija - 8 dana / 7 noćenja

Mjesto polaska

 • Zagreb

Datumi i cijene

POLAZAK 04.07. – 11.07.2020. | CIJENA 7.780 kn | FIRST MINUTE 7.455 kn

POLAZAK 05.09. – 12.09.2020. | CIJENA 7.780 kn | FIRST MINUTE 7.455 kn

POLAZAK 14.11. – 21.11.2020. | CIJENA 7.600 kn | FIRST MINUTE 7.285 kn

Zrakoplovne pristojbe (1.300 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana

*first minute cijene vrijede do popunjenja predviđenih kapaciteta

Program putovanja

Dan 1ZAGREB – ISTANBUL – IZNIK – ESKISEHIR

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova. Nakon preuzimanja putne dokumentacije prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu na liniji TK 1054 (Turkish Airlines) u 09.10 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 12.25 sati po lokalnom vremenu. Prelazak preko mosta Osman Gazi koji spaja dvije obale Mramornog mora, koji je četvrti najduži most te vrste na svijetu. Po dolasku u Iznik, slijedi razgled grada. Iznik je od 16. st poznat po svojim tvornicama cigli i pločica, koje su služile za ukrašavanje najpoznatijih građevina i hramova. Središte grada okruženo je rimskim i bizantskim zidinama. Posjet crkvi Sv. Sofija. Katedrala ima prekrasne mozaik pločnike i freske. Zbirka arheološkog muzeja, kojeg ćemo posjetiti, sadrži drevnu zbirku pločica i antikviteta iz rimskih vremena. Nastavak puta prema Eskisehir. Dolazak u hotel, večera i noćenje.

Dan 2ESKISEHIR – BEYPAZARI – ANKARA

Doručak, odlazak na razgled Eskisehira s posjetom Eti Eskisehir Arheološkog muzeja koji sadrži oko 22.500 artefakata od kojih je izloženo 2.000 komada. Nastavak razgleda s posjetom Muzeju voštanih figura Profesora Yilmaz Büyükerşen. U ovom zanimljivom muzeju nalazi se mnoštvo skulptura povijesnih ličnosti, političara te glumaca i pjevača. Slijedi šetnja po Odunpazari, gradiću koji ima bogatu povijest, te prema nekim istraživanjima smatra se mjestom osnivanja Osmanskog carstva u 13 st.  Posjetit ćemo Odunpazarı Modern Museum koji obuhvaća tematike muzeologije i moderne tehnologije. Projekt je prezentiran kroz digitalne zapise i usmene prezentacije povijesti, umjetnosti, sporta, obrazovanja, gospodarstva itd. Posjet Beypazaru, slikovitom osmanskom gradu, koji je vikend odredište stanovnika Ankare, a smješten je iznad doline Inozu. Nastavak putovanja prema Ankari. Dolazak u hotel, smještaj, večera i noćenje.

Dan 3ANKARA – KAYSERI

Doručak. Slijedi panoramski razgled glavnog grada Republike Turske uključujući vidikovac (ankarska tvrđava), Citadelu i muzej Anatolskih civilizacija – muzej najbolje prikazuje događaje iz složene povijesti Turske, sa svojim izloženim predmetima iz svih značajnih arheoloških nalazišta u Anatoliji. Odlazak do Anitkabira – monumentalnog mauzoleja Mustafe Kemala Atatürka, utemeljitelja moderne Turske. Sama grobnica zapravo čini samo mali dio ovog kompleksa, koji se sastoji od muzeja i ceremonijalnog dvorišta. Nakon pauze za ručak, nastavak puta prema Kayseri. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

Dan 4KAYSERI – KAPADOKIJA

Doručak. Razgled grada Kayseri – jednog od najznačajnijih industrijskih i trgovačkih središta u Turskoj.  Posjet armenskoj crkvi Surp Krikor Lusavoriç iz 11. stoljeća. Njen interijer s kupolama, upotpunjen razrušenim freskama i tri pozlaćena oltara daje uvid na Kayserijeve, nekada žive armenske zajednice. Posjet muzeju civilizacije Seljuka, smještenom u restauriranoj Çifte Medrese – bolnici i sjemeništu iz 13. stoljeća. Slijedi odlazak na cjelodnevno razgledanje pokrajine Kapadokije. U ovoj srednjovjekovnoj regiji nalaze se  izvanredna čuda prirode kao što su stožasti vilinski dimnjaci i kuće izgrađene u stijenama. Obilazak otvorenog muzeja Goreme sa svojim neobičnim vulkanskim stijenama, smještenog u istoimenoj dolini. Slijedi obilazak doline Zelve, smještene u uskoj dolini gdje se nalaze neke od najboljih primjera kuća i crkava u stijenama. Dolina je predstavljala sigurno mjesto za skrivanje kršćana od rimskih i arapskih osvajača. Slijedi odlazak u Mustafapaşa, jedno je od najljepših sela u Kapadokiji. U prošlom stoljeću bilo je središte Kapadokije, a bogati Osmanlije su ovdje gradili svoje veličanstvene vile. Nastavak obilaska prema gradiću Uçhisar. Utvrda Uçhisar je kroz povijest bila utočište, zbog svog prirodnog oblika, te je unutrašnjost same utvrde labirint. Posjet podzemnom gradu Kaymakli koji sadrži labirint tunela i soba urezanih u osam nivoa duboko u zemlji, iako su samo četiri otvorene za javnost. Povratak u Kayseri, večere i noćenja. 

Dan 5KAYSERI – KAPADOKIJA – KONYA

Doručak. Polazak prema Konyi, razgled Guzelyurta – padine obrušenih kamenih kuća, okružene brežuljcima i manastirom na jezeru. Nastavak puta prema jedinstvenoj dolini rijeke Ihlara koja je bila utočište bizantskih monarha. Dolazak u Sultanhan, najveći karavansaraj u Anatoliji, izgrađen je 1229. godine, a obnovljen 1278. godine nakon požara. Kroz divno urezani ulaz u istočnom zidu dugom 50 m, na sredini otvorenog dvorišta nalazi se uzdignuti mescit (prostorija za molitvu) koja je okružena prostorijama za spavanje, ručanje i kuhanje. Dolazak u Konyu, večera i noćenje.

Dan 6KONYA – PAMUKKALE

Doručak. Slijedi obilazak Konye, staroturske prijestolnice. Obilazak muzeja Mevlana, danas važnog hodočasničkog mjesta i originalnog sjedišta Mevlana -“vrtećih derviša”. Tu se nalazi grob i svetilište Mevlana Jalaluddin Rumija – islamskog filozofa, teologa, pravnika, pjesnika i derviša iz 13. stoljeća. Nakon slobodnog vremena slijedi vožnja prema Pamukkalama. Ovaj čudesan plato boje bijelog pamuka stvorile su naslage vode bogate kalcijem. Usputna posjeta Laodikeji. Laodikeja je nekad bila uspješan trgovački grad, poznat po svojoj crnoj vuni, bankarstvu i lijekovima. Obilazak Hierapolisa, drevnog lječilišta koji je osnovan oko 190. godine prije Krista. Ovdje su ostaci crkve i grob apostola sv. Filipa, amfiteatar i groblje sa sarkofazima. Obilazak samih Pamukkala, gdje izvire topla, ljekovita voda. Ovisno o vremenskim prilikama predviđa se i kupanje u termalnim bazenima. Prijava u hotel, večera i noćenje.

Dan 7PAMUKKALE – IZMIR

Nakon doručka i odjave iz hotela odlazak prema Afrodisiasu, drevnom hramu posvećenom Afroditi, božici ljubavi, koji je na popisu Unescove svjetske kulturne baštine 2017. godine. Izdvajamo mramorne reljefe u muzeju Sevgi Gönül Salonu, hram Afrodite, kazalište od bijelog mramora i fascinantan stadion dugačak 270 m sa svojih 30.000 mjesta. Nastavak putovanja prema Efesu uz zaustavljanje kod kuće Djevice Marije. Ovu kuću, u blizini Efesa u Turskoj, mnogi muslimani i kršćani smatraju mjestom gdje je Djevica Marija živjela nakon raspeća Kristova. Po dolasku slijedi obilazak Efesa – antičke metropole, ostataka velikog kazališta, Odeona, biblioteke, rimskih termi, agore te ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka – Artemidinog hrama i bazilike apostola Sv. Ivana. Nastavak putovanja prema Izmiru. Večera i noćenje.

Dan 8IZMIR – ISTANBUL

Doručak. Odlazak u panoramski razgled Izmira, trećeg grada po veličini u Turskoj. Bogata povijesna baština ovoga grada svjedoči da je grad stoljećima bio dom Grka, Armena, Židova, Levantinaca i Turaka. Posjet drevnoj agori Smyrne iz 4. st. prije Krista i Arheološkom muzeju. Prijevoz do zračne luke i prijava na let na liniji TK2325 (Turkish Airlines) u 15.20 sati te dolazak u Istanbul u 16:40 sati. Nastavak leta za Zagreb u 18:50 sati na liniji TK 1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 19:00 sati po lokalnom vremenu.

Cijena uključuje

 • Prijevoz zrakoplovom Zagreb – Istanbul – Izmir - Istanbul - Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe
 • smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim standard sobama na bazi 7 noćenja s uslugom polupansiona
 • ulaznice prema programu – Kapadokija: Goreme, Uchisar, Zelve, Pasabaglari, Derinkuyu, Soganli, Ihlara, Guzelyurt; Konya: Hierapolis, Laodiceia; Pamukkale: Aphrodisias, Efez: Kuća Djevice Marije, St. Jean Basilica, Isabey Mosque, Artemis temle, Cave of 7 sleepers; Izmir: Agora, Arheološki muzej
 • sve transfere i usluge prema programu
 • uslugu voditelja putovanja i lokalnog vodiča

Cijena ne uključuje

(doplate na licu mjesta)

 • ulaznice za objekte i sadržaje koji nisu navedeni u programu
 • napojnice vozaču i lokalnom vodiču (preporuka ca. 40 eur po osobi)
 • let balonom u Kapadokiji: informativna cijena 150 eur

Moguće doplate

(prilikom rezervacije)

 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.480 kn
 • putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo)

Mogući popusti

(na upit)

 • Popust za mladence 7% na osnovnu cijenu aranžmana. Popust vrijedi uz priloženu potvrdu o vjenčanju (do 4 mjeseca nakon vjenčanja) i ne može se kombinirati s drugim popustima.
Važne informacije

Informacije o destinaciji

Opće informacije:

SLUŽBENO IME: Republika Turska

DRŽAVNO UREĐENJE: parlamentarna republika

GLAVNI GRAD: Ankara, oko 5.445 milijuna stanovnika (2017 god.)

MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Istanbul Atatürk Airport 

PROSJEČNO TRAJANJE LETA: oko 2 h direktne linije

JEZIK:  turski (službeni)

RELIGIJA:  muslimani 97%, kršćani 0.2%, neriligiozni 1.8% (2017)

VREMENSKA RAZLIKA:  Turkey Time  (Hrvatska 12:00 = Turska(Ankara) 14:00)

NOVAC:  TRY (turska lira); 1 TRY = 100 kuruş

BROJ STANOVNIKA: oko 79.81 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god)

POVRŠINA:  783.562 km² 

GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Republika Turska je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi i jugozapadnom dijelu Azije. Turska graniči na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbajdžanom i Iranom, na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s Grčkom, Bugarskom

KLIMA:  Klima je u primorju sredozemna, u unutrašnjosti kontinentalna. Znatne regionalne razlike prosječnih mjesečnih temperatura i godišnjih količina oborina uvjetuje u prvom redu udaljenost od mora i visina. Najviše oborina primaju sjeverne padine istočnoga dijela Pontskoga gorja (do 3000 mm). Na Anatolskom ravnjaku, koji je gorjem odijeljen od susjednih mora, godišnja količina oborina ne prelazi 400 mm; u vlažnijem primorju ona iznosi oko 700 mm. Na zapadu, gdje nema planinske barijere, sredozemna klima prodire dublje u unutrašnjost. Na Anatolskom ravnjaku prosječna je temperatura u siječnju 0 °C do –5 °C, a u srpnju 16 °C do 22 °C. 

ELEKTRIČNI NAPON:  220  V            

ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je 00 90. Mobilne telefonske veze su dobre u urbanim mjestima, no kvaliteta drastično opada u ruralnim područjima. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

KREDITNE KARTICE:  Kreditne i debitne kartice (Visa, MasterCard i Maestro, AmEx osjetno manje) mogu se koristiti u većini trgovina, restorani i hotela u Turskoj , dok mali obrti posluju isključivo s gotovinom, pa je vrijedno nositi gotovinu za manje transakcije u kafićima i cjenkanje na tržnicama, ili ako putujete u neka od vanjskih ili ruralnih područja

NAPOJNICE:  uobičajeno je ostaviti do 10% ukupnog iznosa.

SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:

ODJEĆA:  savjetujemo udobnu pamučnu odjeću za plažu i vjetrovke za toplije razdoblje, te topliju slojevitu odjeću za zimski period. Ponesite i zaštitu protiv sunca, vjetra i padalina, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače)

HRANA I PIĆE: Turska kuhinja je u velikoj mjeri baština otomanske kuhinje, koja se može opisati kao fuzija  kuhinja središnje Azije, Bliskog istoka, Istočne Europe i Balkana. Osmanlije su spojile razne kulinarske tradicije svoga carstva s utjecajima levantinske kuhinje, zajedno s tradicionalnim turskim elementima iz središnje Azije (poput jogurta i mantija), stvarajući širok spektar specijaliteta – mnogi s jakim regionalnim utiscima.
Turska kuhinja razlikuje se u cijeloj zemlji. Primjerice,  u Istanbulu, Bursi, Izmiru i ostatku male Azije sadrži mnoge elemente otomanske kuhinje, uz laganiju uporabu začina, te preferencije za  rižu, variva (türlü) patlidžane, punjene dolme i ribe.
Kuhinja crnomorske regije u velikoj mjeri koristi ribe, osobito crnomorski inćun (hamsi) i uključuje jela od kukuruza.
Kuhinja jugoistoka poznata je po svojoj raznolikosti kebaba, kukurznih jela i slastica na bazi tijesta kao što su baklava, şöbiyet, kadayıf i künefe.
U zapadnim dijelovima Turske, gdje maslinovo drveće raste u izobilju, maslinovo ulje je glavna vrsta ulja za kuhanje.
Kuhinje Egejske, Mramorne i Mediteranske regije bogate su povrćem, začinskim biljem i ribom. Središnja Anatolija ima mnoge poznate specijalitete, kao što su keşkek, mantı  i gözleme.
Najpoznatiji specijaliteti su tradicionalni burek, kebab, kofte, odnosno ćufte, Yogurt Corbasi – juha od jogurta sa raznim začinima, pilaf – vrsta rižota, manti – tijesto punjeno mesom kuhanom na pari, dolme – povrće punjeno mesom ili smjesom riže i začina, te baklava – kolač od orašastih plodova tipa oraha, badema, lješnjaka i pistacija.

KUPOVINA:  popularni suveniri: tepisi, pokrovi i odjeća sa bazara, slatkiši, čajevi, kava, nargile, nakit, keramika, brončano posuđe, začini. Radno vrijeme za službene ustanove, banke i privatna poduzeća općenito je od 8.30 i 18.00 sati. Pauza za ručak je između podneva i 13:30 sati. Trgovine, restorani i tržnice često imaju različita radna vremena. Veliki trgovački centri ostaju otvoreni do 21.00 ili 22.00 sata, ovisno o sezoni. U istanbulskoj četvrti Şişli, Beyoğlu i Etiler nalaze se barovi, noćni klubovi i restorani koji su otvoreni 24 sata dnevno.

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Važne napomene

VIZA:
Od 2. ožujka 2020., hrvatski državljani koji putuju u Tursku u svrhu turizma ne trebaju vizu za boravak do 90 dana u razdoblju od 180 dana. Putovnica hrvatskih državljana mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u Tursku.
Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Turskoj. U sve ostale svrhe potrebno je ishoditi tursku vizu. Detaljnije informacije na stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/turska,279.html#p

Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju.

Napomene:

 • Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.
 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
 • Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr  

Opći uvjeti organizatora

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju, te sadrže za putnika sve potrebne predugovorne informacije. Rezervacijom putovanja i potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo pozorno pročitajte uvjete.

Opći uvjeti organizatora
Galerija
6 posjetitelja upravo pregledava ovu ponudu!