SJEVERNI CIPAR 2025.

0
Novo!
Od699,00 EUR599,00 EUR
Novo!
Od699,00 EUR599,00 EUR
Rezervacija putovanja
Pošalji upit
Ime i prezime*
Email adresa*
Vaš upit*
* Slažem se s Općim uvjetima i Izjavom o privatnosti.
Molimo vas da prihvatite sve uvjete i odredbe prije nastavka na sljedeći korak
* Odaberite sva obavezna polja za prelazak na sljedeći korak.

Nastavi s rezervacijom

Spremi na listu želja

Dodavanje stavke na listu želja zahtijeva račun

27

Kako rezervirati putovanje?

  • Odaberite željeni datum i broj osoba
  • Unesite tražene podatke o putnicima
  • Odaberite željene dodatne usluge/doplate
  • Rezervirajte na 24 sata ili uplatite predujam
  • Provjerite Vašu e-poštu s informacijama

Imate pitanja?

Za sva pitanja i informacije pošaljite nam upit ili nas nazovite

042 232 968

info@odisea-travel.hr

8 dana / 7 noćenja
Polasci: 18.02., 25.02., 04.03., 11.03., 18.03., 25.03.2025.
Zagreb
Osnovne informacije
OTOK CIPAR: Nikozija, Kirenija, Famagusta
Cipar - 8 dana / 7 noćenja

Mjesto polaska

  • Zagreb

Datumi i cijene

18.02. – 25.02.2025. CIJENA 699 EUR FIRST MINUTE 599 EUR 
25.02. – 04.03.2025.  CIJENA 739 EUR FIRST MINUTE 639 EUR 
04.03. – 11.03.2025.  CIJENA 779 EUR FIRST MINUTE 679 EUR 
11.03. – 18.03.2025. CIJENA 799 EUR FIRST MINUTE 699 EUR 
18.03. – 25.03.2025.  CIJENA 839 EUR FIRST MINUTE 739 EUR 
25.03. – 01.04.2025. CIJENA 869 EUR FIRST MINUTE 769 EUR 
 
Mjesta po first minute cijeni su ograničena te vrijede samo do popunjenja određenog broja mjesta
Program putovanja

Dan 1Let na Cipar

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Let za Ercan. Po dolasku, dočekat će vas vaš turistički vodič. Transfer do vašeg hotela na području Famaguste / Iskele, najatraktivnijeg i najljepšeg grada na sjevernoj obali otoka. Piće dobrodošlice i smještaj.

Dan 2Famagusta (uključen izlet)

Doručak. Izlet u Famagustu bit će fascinantan onima koje zanima povijest, dok će svi uživati u prekrasnim prizorima tijekom cijelog dana. Za početak, otkrit ćete povijesni stari grad sa znamenitostima poput Otelovog tornja, Venecijanske utvrde, Lala Mustafa-pašine džamije i brojnih ostataka crkava. Nakon vođenog razgleda uživajte u slobodnom vremenu istražujući Famagustu. U nastavku odlazimo do Varoshe, “grada duhova” rivijere istočnog Sredozemlja. Povratak u hotel.

Dan 3Nikozija (uključen izlet)

Doručak. Nikozija je glavni grad Cipra i najveći grad na otoku. Također, Nikozija je posljednji podijeljeni glavni grad u Europi, još od pada Berlinskog zida. Tijekom šetnje povijesnim središtem grada, osvojit će vas njegov orijentalni šarm. Među ostalim znamenitostima, otkrit ćete Kirenijska vrata i Venecijanske zidine, katedralu Aja Sofija i džamiju Arap Ahmet (vanjski razgled). Slobodno vrijeme možete provesti u natkrivenim tržnicama Büyük Han i Kurmarcilar Han ili na ručku u tipičnom restoranu. Nakon što vidite najvažnije znamenitosti imate priliku prijeći granicu i istražiti drugu stranu grada – dio grada ciparskih Grka. U poslijepodnevnim satima također ćete imati mogućnosti za kupovinu u poznatoj trgovini nakita. Povratak u hotel.

Dan 4Salamis – samostan sv. Barnabe (uključen izlet)

Doručak. Odlazak u otkrivanje bisera otoka. Posjet samostanu Svetog Barnabe. Tamo ćete vidjeti raskošni Muzej ikona, bogati Arheološki muzej i kapelicu, sagrađenu nad grobom apostola Barnabe. Nastavak do arheološkog nalazišta Salamis. Grad kojeg je proslavio Homer nekada je bio najveći i najbogatiji grad antičkog svijeta. Amfiteatar, vježbalište i druge građevine iz rimskog razdoblja vrlo su dobro očuvane i daju vam uvid u arhitekturu ovog veličanstvenog doba. Usput ćemo posjetiti i bescarinsku zonu sa tradicionalnim orijentalnim tepisima. Nastavak do hotela na području Kirenije i smještaj.

Dan 5Kirenija (uključen izlet)

Doručak. Danas vas vodimo u najmoderniji grad sjevernog Cipra. Očekuje vas atraktivan izlet na kojem ćete otkriti povijest, ali i sadašnji karakter Kirenije. Najprije posjećujemo jedinstveni dvorac Sv. Hilariona. Bez sumnje je najveća tvrđava na otoku, a njen položaj na planini nudi prekrasan panoramski pogled na obalu. Dvorac sv. Hilariona poznat je po tome što je inspirirao Walta Disneya u dizajniranju dvorca Snjeguljice i sedam patuljaka. U nastavku ćete posjetiti poznatu norbertinsku opatiju Bellapais, “Opatiju mira”. Sagradili su je Franci u planinskom podnožju, a cijelo zdanje je remek-djelo gotičke umjetnosti. Potom ćete otkriti očaravajući stari grad Kirenije. Nakon posjeta najzanimljivijim znamenitostima poput lučke tvrđave i muzeja starih brodova, uživat ćete u slobodnom vremenu za samostalno istraživanje. Prilikom posjete specijalizirane trgovine imat ćete priliku za kupnju proizvoda kožne galanterije. Povratak u hotel.

Dan 6Izlet na južni Cipar – Larnaka i Lefkara (opcionalno)

Doručak. Slobodni dan ili mogućnost izleta uz doplatu na južni dio otoka. Na ovom izletu posjetit ćemo Larnaku, treći po veličini i najstariji grad na Cipru. Turiste najviše privlače plaže jedna od najvažnijih znamenitosti je crkva Svetog Lazara iz 9. stoljeća. Nakon razgleda slobodno vrijeme, a potom nastavljamo do sela Lefkare smještenog u podnožju planine Troodos svjetski poznatog po svojim tradicionalnim rukotvorinama vezenja čipke i filigranskog srebra. Legenda kaže da je slavni slikar Leonardo da Vinci osobno posjetio selo 1481. godine i kupio čipkasto oltarno platno koje je darovao milanskoj katedrali. Selo je vrlo slikovito sa svojim uskim, krivudavim ulicama i tradicionalnom arhitekturom starih kuća s krovovima od terakote. Povratak u hotel.

Dan 7Izlet na poluotok Karpaz s ručkom (opcionalno)

Doručak. Slobodni dan ili mogućnost izleta uz doplatu na poluotok Karpaz s uključenim ručkom. Dopustite nam da vas odvedemo na sjeveroistočni vrh otoka. Zbog svoje jedinstvene flore i faune, regija je proglašena zaštićenim prirodnim rezervatom. Ne samo da možete sresti divlje magarce na putu, već ćete također uživati u spektakularnim krajolicima zlatnih plaža. Tijekom izleta posjetit ćete duhovni samostan Sv. Andrije, izuzetno važno odredište za grčke pravoslavne hodočasnike. Potom vožnja kroz idilične krajolike i sela Karpaza uz stanke s fantastičnim pogledima na poluotok. Povratak u hotel.

Dan 8Povratni let

Doručak. Sukladno vremenu leta transfer do zračne luke, te u nastavku let za Zagreb.

Napomena: Zadržavamo pravo na neophodne promjene u itineraru zbog operativnih razloga. Također, zbog razloga vezanih uz smještaj, ovaj program se može realizirati obrnutim redoslijedom počevši od Kyrenije s 3 noći u Kyreniji i 4 noći na području Famaguste / Iskele.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.
Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Republiku Sjeverni Cipar hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.
Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Sjeverni Cipar.
Sve osobe koje putuju u Sjeverni Cipar moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.

Cijena uključuje

  • Povratni charter let Zagreb - Nikozija (Ercan airport) u ekonomskoj klasi s uključenim zrakoplovnim pristojbama te uključenom prtljagom: 20 kg predane prtljage dimenzija + 7 kg ručne prtljage dimenzija 55x40x20 cm. Na svim polascima međuslijetanje/tehnički stop u Antaliji.
  • Asistenciju u zračnim lukama Zagreb/Ercan
  • 7 noćenja s doručkom u hotelima srednje kategorije u dvokrevetnoj sobi / dvokrevetnoj s dodatnim ležajem
  • Prijevoze i izlete prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
  • Pratitelja grupe na hrvatskom jeziku i lokalnog vodiča
  • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje

(doplate na licu mjesta)

  • Fakultativne izlete
  • Dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (ulaznice, piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
  • Napojnice za lokalne davatelje usluge: 30 € (preporučeni iznos) Na Sjevernom Cipru, kao i u Turskoj, je davanje napojnica za usluge lokalnih vodiča i vozača uobičajena te očekivana praksa. Preporučeni iznos napojnice za vodiče i vozača za cijeli tjedan je 30 € po putniku te je namijenjen nagrađivanju lokalnih kolega za dobro obavljen posao. Iznos napojnice ovisi o Vašem zadovoljstvu te vlastitom nahođenju.
  • Fakultativni izleti: rezervacija i doplata na destinaciji** Izlet na južni Cipar – Larnaka i Lefkara (cjelodnevni izlet): 80€ po osobi
  • Fakultativni izleti: rezervacija i doplata na destinaciji** Izlet na poluotok Karpaz s ručkom: 65€ po osobi

Moguće doplate

(prilikom rezervacije)

  • Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 150 € po osobi
  • Paket večera: 140 € po osobi 7 večera u hotelu iz ponude švedskog stola/služena večer
  • putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (preporučamo)
Važne informacije

Informacije o destinaciji

Sjeverni Cipar

Tirkizni sjeverni Cipar još se nije izgubio u mnoštvu turista i uspio je sačuvati svoju izvornost. Na svakom koraku iznenađuje autentičnošću, netaknutom ljepotom i kristalno čistim morem. Nudi brojne mogućnosti za opuštanje i pravi odmor, po danu i po noći. U živahnim gradovima krenite stopama povijesti ili uživajte u kupovanju; posvuda ćete sretati gostoljubive i ljubazne domaćine. Prema legendi Cipar je rodno mjesto prelijepe boginje ljubavi i ljepote, Afrodite. O njezinu rođenju postoji više priča, a prema najpoznatijoj, Afrodita se iz mora pojavila gola, iz jakobove kapice. Uto ju je odnio vjetar i za vrijeme putovanja prvo se zaustavila na malom otoku Kitera, južno od Peloponeza, a potom se vratila na Cipar. Priču o njezinu rođenju na slikarsko platno prenio je Botticelli, u svojem poznatom uprizorenju Venerina, odnosno Afroditina rođenja. Pečat burne prošlosti koja je podijelila otok danas je vidljiv u dvjema različitim kulturama. Otok je posebno poznat po bogatoj prirodi, po prelijepim raznovrsnim biljkama i svjetski poznatim glavatim želvama. Pozivamo vas da otkrijete bujan i lijep sjeverni dio Cipra i njegov istočni dio s arhitekturnim biserima iz antičkog doba. Ondje su i prekrasne plaže na kojima su u novije vrijeme niknula poznata odmarališta. Ona nude bogat izbor priznatih hotela, igraonica i živahan noćni život u pravom hollywoodskom stilu.

Pozivamo vas na Sjeverni Cipar

  • jer je zbog svoje netaknute prirode još neotkriveni biser Sredozemlja
  • jer će vas očarati otočki krajolik s prekrasnim plažama i tirkiznim zaljevima
  • jer morate okusiti tradicionalne kulinarske specijalitete
  • jer je idealno odredište za ljubitelje povijesti i kulture
  • jer možete upoznati dvije različite kulture
  • jer nudi velik izbor priznatih hotela, igraonica i živahan noćni život

O gradovima Cipra:

Kirenija

Nekada malo ribarsko naselje razvilo se u popularnu turističku destinaciju na sjevernom dijelu otoka. Okružena je s jedne strane Mediteranskim morem a s druge strane kirenijskim planinama. Područje je poznato prvenstveno po biljnoj i životinjskoj raznolikosti – cvatnja orhideja na svakom koraku uz pjevanje na tisuće različitih zvukova egzotičnih ptica. Prošetajte ulicama Kirenije i otkrijte povijest posjetom kirenijskog dvorca sa svojim muzejem, koji je najstariji potonuli brod otkriven od strane slučajnih ronioca. Pijte pravu tursku kavu u jednom od mnogh kafića s pogledom na staru luku ili jednostavno uživajte u dugim plažama. Bez obzira zamislite svoj odmor, Kirenija će ispuniti svaku Vašu želju. Posjetite tirkizni raj -Kireniju!

Famagusta

Područje Famagusta smatra se jednim od najposjećenijih dijelova Sjevernog Cipra. Smješten je u sjeveroistočnom dijelu otoka i ima kristalno prozirno tirkizno more i duge plaže. Najveći grad je Famagusta, što je naziv od “grad taoca”, i pravo je povijesno blago. Famagusta je poznata po svojim zidinama koje krasi Othellov toranj. Grad je izgrađen na ruševinama bivšeg velikog kulturnog središta Salamine. Svakako vrijedi vidjeti morska vrata (Porta del Mare), jednog od ulaza u starom gradu. Osim svoje bogate povijesti, grad je poznat kao omiljeno turističko središte sa širokim rasponom barova, restorana i trgovina. Ukratko, mogućnosti za zabavu i odmor nikada ne ponestane. Prošećite do najdublje marine na Cipru, uživajte u pogledu na okolna mjesta, pijuckajte kavu u popularnim kafićima i stvorite svoju priču o tirkiznoj zemlji Cipru.

GASTRONOMIJA
Ciparska kuhinja je izvorno mediteranska kuhinja, koja je veoma slična grčkoj kuhinji. Njena jedinstvenost stvara se pomoću maslinovog ulja, ljekovitog bilja i začina te podsjeća na azijsku kuhinju. Najpoznatiji specijaliteti koje vrijedi probati:
    meze: tradicionalno ciparsko predjelo
    feta: slani bijeli sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka;
    tzatziki: osvježavajuće predjelo grčkog jogurta, krastavaca i začina
    souvlaki: meso na ražnjićima ili kao sendvič (piletina, svinjetina ili janjetina)
    musaka: slojevito jelo od janjetine, krastavca i rajčica
    sheftalia: jelo od goveđeg mesa, luk, rajčica i začini
    hummus: jelo od slanutka i sezam paste

KLIMA
Cipar ima pravu mediteransku klimu, gdje ljeto traje od svibnja do rujna. Glasi kao najtopliji mediteranski otok sa najmanje padalina. Ljeta su vruća i suha kada temperatura raste i više od 30° C, dok je zima blaga i kišna, traje od studenog do ožujka. Prosječan iznos oborina u Cipru obično ne prelazi 500 mm godišnje, najviše padalina pada od prosinca do veljače. Na najvišim vrhuncima Troodos planine često padne i snijeg, a može ostati do 50 dana godišnje. Cipar ima 340 sunčanih dana u godini što uzrokuje česte suše. Varijacije u temperaturi između dana i noći povećava se prema unutrašnjosti. Najvjetrovitiji mjesec je svibanj, zimi dominira jugo i jugozapadni vjetrovi, a ljeti pušu sjeverno i sjeverozapadni vjetrovi.

RELIGIJA
Graci naseljavaju dvije trećine ukupne površine otoka Cipra,pase tako na otoku nalazi 80% pravoslavaca. Oko 19% otočana su Turci, koju su muslimani.

NOVAC
Službeni valuta na sjevernom Cipru je Nova turska lira (TRY; 1 € = cca 3,8 TRY). U većini trgovina, hotela i restorana može se platiti eurima. Gotovo svugdje je moguće promijeniti eure u turske lire . Preporuča se za promjenu novca raditi u mjenjačnicama.

KUPOVINA
Među tradicionalnim suvenirima su razni predmeti od keramike, pleteni, tkani i rezbareni proizvodi, sve do srebrnih i bakrenih proizvoda. Odličan suvenir može biti ciparska keramika, koja uključuju razne oslikane šalice i tanjure. Od slatkiša tu je popularni ciparski»Delight«, koji se može kušati i kupiti u različitim trgovinama diljem otoka.

STRUJA
Napon 240V. Utičnice su obično u engleskom stilu, tako da je u većini slučajeva potreban adapter.

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE
Mjesta na kojima nije dopušteno snimati fotografije obično su jasno označene. Zabranjeno je fotografirati vojna postrojenja i zračne luke. Kada se slikate sa mještanima, treba ih prije pitati.

Važne napomene

Fakultativni izleti: rezervacija i doplata na destinaciji**

  • Izlet na južni Cipar – Larnaka i Lefkara (cjelodnevni izlet): 80€ po osobi
  • Izlet na poluotok Karpaz s ručkom: 65€ po osobi

**Za realizaciju izleta potrebno je minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije.

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje u Republiku Sjeverni Cipar hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Sve osobe koje putuju u Sjeverni Cipar moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka na destinaciji. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Tursku.

Molimo Vas da se pravovremeno informirate o preporukama i uvjetima za putovanja na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske: www.mvep.hr

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Letovi se organiziraju charter prijevozom/ redovnim linijama. Točno vrijeme charter leta biti će objavljeno cca. 3 tjedna prije putovanja. Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova i u kratkom roku prije putovanja kao i tijekom putovanja, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima. Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
U slučaju posebnih zrakoplova (charter let/), najmanji broj putnika za realizaciju je 140 putnika u avionu i najmanje 35 putnika na pojedinom autobusu na destinaciji.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Opći uvjeti organizatora

Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju, te sadrže  sve potrebne predugovorne informacije. Rezervacijom putovanja i potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo pozorno pročitajte uvjete.

Opći uvjeti organizatora